söndag, juni 12, 2011

Historia och gåta

Kanske är det lätt, kanske svårt, men Joel kan nog klara dagens mosaikfråga...

Här bodde vi 1994-1999. Huset är beläget Stora Nygatan- Slottsgatan- Agnesgatan och kallas i dag för Parkpalatset. Jag delar härmed mig lite om vad jag känner till om dess historia. Översta våningen är tillbyggd på 1970-talet. Från början var det ett privat sjukhus där våningen vi bodde på var en barnsbördsavdelning ( 5:e vån). I huset hade faktiskt Sir Arthur Coynan Doyle seanser på 1920-talet. Ägaren till fastigheten, när vi bodde där, började sin karriär med att hyra källarlokal där han lagrade och sålde potatis m.m. Huset var andelslägenheter och han köpte så småningom upp lägenhet efter lägenhet för att till slut vara ägare till rubbet. Det finns säkert många fler historier som inte jag känner till, hör gärna av er till mig om ni vet något mer.

Casinot i Malmö med en text i marken vid infarten som är Oskar II:s valspråk; "Över djupen mot höjderna". Själv har jag inte observerat texten förrän förra året.

1 kommentar:

Joel sa...

Hmm. Denna var verkligen svår. Jag känner igen byggstilen, men kan inte placera det helt. Kan det vara i trakterna kring Regementsgatans västra del?
En ledtråd annars kanske?