fredag, april 17, 2009

torsdag, april 16, 2009

Sightseeing Helsingfors

Som väl var kunde Marianne själv gå idag, även om ryggskottet fortfarande gör sig påmint (minst sagt). Vi fortsatte utforska Helsingfors och imponeras av alla vackra byggnader och de väldigt tillmötesgående människor vi träffat. På grund av ett knaggligt internet har all text jag skrev under två timmar försvunnit så bildtexterna kommer att uppdateras först när vi kommer hem, fredagen den 17 april.
Helsingfors hade ett mycket fint stadsmuseum där temat bl.a. var traditioner. Dop, födelsedagar, Lucia, begravningar, maskerader, jul, påsk, midsommar, ja, allt beskrevs på ett intressant sätt med nordiska synvinklar och historiskt perspektiv. Gratis inträde!


Hjärtat bultar lite extra när man ser alla spårvagnar. Äldre och moderna vagnar blandas och detta är ett exempel på något mitt emellan.


Marianne sneglar på Vikingline på väg till Stockholm. Nästa besök i Helsingfors för vår del blir nog med Siljaline, som vi hört ska vara det bästa. Men framför allt ska vi tillbaka hit under sommarmånaderna. Brrr...


Vi väntar på båten tillbaka till Helsingfors.Huvudingången till SveaborgHär bor någon som har en hel ö för sig själv!


Vi tog oss till Sveaborg, en 15 minuters båttur till den gamla befästningen byggd av svenskar 1748. Området består av ett mindre antal öar, mycket murar och hus av varierande ålder. Vi lärde oss en hel del av dess historia som naturligtvis var mycket krigisk. Numera är öarna ett civilt område, utom en byggnad som tillhör marinen.

onsdag, april 15, 2009

Ryggskott i Finland

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Marianne fick ett riktigt otäckt ryggskott första morgonen i Helsingfors och endast tack vare en ädel man i receptionen, vid namn Martin, fick vi tag på en rullstol som gjorde att vi kom ut och fick smaka på staden. Själv har jag stor erfarenhet av diagnosen men har aldrig sett något värre. Marianne kunde knappt krypa in på toaletten och jag var nästan inne på ett ambulansflyg hem omedelbart. Men med vilan under dagen och korrekt medicin fungerade det och resan kan nog fortsätta som planerat.


Loppmarknaden i Saluhallen hade fått aktörerna i Antikrundan att få gåshud. Oj, så mycket nostalgi, här hade det varit lätt att förköpa sig!


Marianne poserar framför vårt hotell i det vackra, men kalla vädret.
Vi lärde oss snabbt att Helsingfors är en av de handikappvänligaste städerna i världen. Överallt finns det hjälpmedel som visar att man verkligen tänkt på denna grupp.


Finska Systembolaget har öppet till klockan 20.00 på vardagar.Första kvällen i Finland, innan ryggskottet, hittade vi en suveränt bra fransk restaurang som serverade en underbart god pepparstek. Priserna är dock höga men det är väl OK när man bara stannar tre dagar. 33 cl öl för 60 kronor är ju ganska saftigt. Vad biffen kostade vill jag glömma...

tisdag, april 14, 2009

SAS Radisson Helsingfors

Hotellet är flott värre och är en skön tillflykt i ett betydligt kallare Helsingfors. Vi kunde till och med se enstaka snödrivor i skogarna när vi åkte buss från flygplatsen.

Väntar på buss 999

Mot Helsingfors

Gässie byakrog, än en gång

Denna bild hör till inläggen från 12 april men kom av misstag inte med då.

söndag, april 12, 2009

En fantastisk vårdag!

Vi avslutade cykeldagen på klassiska Margaretapaviljongen och vi var definitivt inte de enda...

Pildammarna


Tänk om det fanns fler av denna sort!


Malmös nya Stadion ska invigas imorgon, det kan man inte tro när man cyklar förbi!Eftersom vi har semester tog vi oss söderut, närmare bestämt en mil söder om Malmö till Gässie byakrog som har palmer och swimmingpool. Dessutom har den blivit inglasad vilket förklarar värmen.


Någon konstrunda blev det knappast, snarare en krogrunda!


Ni ser väl den svenska flaggan vaja i bakgrunden av Marianne och en nysådd skånsk åker?


Vi gjorde en härlig cykeltur under påskdagen. Här står Marianne på den nya cykelvägen som anlagts precis vid Bellevuestadion och som går söderut, mot Tygelsjö.


Här är min gamla skola. Det är 46 år sedan jag började 4:an här 1963.


Under en tidig cykeltur passerade jag Agnesgatan, där vi bodde förr, och undrade hur vi egentligen kunde välja en mindre lägenhet på Lorensborg 1999 framför detta. Svaret är ekonomi och utan den flytten hade det nog inte blivit så mycket Söderhavsresor...


Boken i Pildammarna börjar slå ut!

Påskafton

Borden jag köpte på IKEA igår monterades och placerades på Inger fina balkong, en oas mitt i Malmö stad. Tyst och oftast vindstilla med sol hela eftermiddagen.


Inger beundrar de nya borden och planerar säkert nu för vidare utsmyckningar och blomsterarrangemang.Påskmåltiden bestod av gourmetlandgång från Smörgåshörnan, dansk öl och svensk snaps.