lördag, januari 31, 2009

Rötter

Den senaste tiden har jag ägnat mig ganska intensivt åt att kartlägga släkten. För tillfället har jag cirka hundra personer i stamträdet. Det är dock bara fråga om de personer som jag själv känner till och vet något om. Jag börjar med en som låg min far nära hjärtat, hans mormor, här finns hennes gravplats på Källstorps kyrkogård.


Vi hyrde en bil i helgen och körde omkring för att dokumentera och verifiera fakta. Detta är Källstorps kyrka och trakter min far gärna berättade om. Tånebro, Jordberga, Klagstorp, Köpingebro, Ystad, Källstorp, Östra Vemmerlöv m.m. Med andra ord; Söderslätt.


Detta är min farmor och farfars grav som finns på Lackalänga kyrkogård, nära Furulund.


Här har vi hittat min pappas farfar och farmors gravsten i Kverrestad, strax söder om Lunnarp. I sista stund skulle man kunna säga därför att gravstenarna var satta på undantag, borttagna ifrån själva gravplatsen.


Man kan ju undra hur livet tedde sig på den tiden; född 1857!

Här i Furulund bodde min farmor och farfar i min barndom. Jag har klara minnen av farmors förkläde och lukten av matos och min farfars cigarrer.


I garaget intill huset hade min far ett låst förråd som först efter hans död (och under mitt överinseende) öppnades. Sedan slutet på 1940-talet hade ingen vågat öppnat det och när min farbror och jag beslöt oss för att öppna hemligheten 1985 fick vi oss ett gott skratt; 33 cl öl från ett bryggeri i Malmö. Buteljen finns numera i min bokhylla, innehållet ter sig svampigt och kan nog inte ens fresta den törstigaste...


Här är resterna av järnvägsstationen i Furulund dit jag åkte många gånger i min barndom. Mest minns jag de gånger då ånglok drog tågen. Rädd men fascinerad av frustandet och pustandet stod jag och höll min far i handen. Tänk vad gammal jag har blivit som har sådana här minnen!


Efter 20 mils bilkörande satt det bra men en Wienerschnitzel på nyrenoverade restaurang Ribersborg.